Eikelmuis op De Schoffel

Volgens het AD:

‘Zeer zeldzame’ eikelmuis duikt op bij tuinvereniging in Rijswijk

Op tuinvereniging De Schoffel in Rijswijk is een ‘zeer zeldzame’ eikelmuis opgedoken. Dat meldt Natuurlijk Delfland. Van de muissoort werd gedacht dat deze bijna was uitgestorven. Nu is de verwachting dat een nieuwe populatie zich heeft gevestigd op verschillende volkstuincomplexen, waaronder dus in Rijswijk.

Volgens Rijswijk TV:

In de Rijswijkse buurt Pasgeld is bij tuinvereniging De Schoffel de zeer zeldzame eikelmuis gespot, meldt Natuurlijk Delfland. De eikelmuis is een klein muisje met witte strepen op de flanken en een betrekkelijke korte staart.

Bijzondere natuur
‘Veel Rijswijkers zullen zich er niet van bewust zijn, maar Rijswijk heeft in het Landschapspark Pasgeld een heel bijzonder stukje natuur. De twee enige andere vergelijkbare plekken in Nederland zijn het Savelsbos en de Bemelerberg in Zuid-Limburg,’ aldus Natuurlijk Delfland. De Rijswijkse populatie van de eikelmuis is een paar jaar geleden naar deze plekken Zuid-Limburg overgebracht, waar de diertjes het heel goed doen. Nu blijkt dat er waarschijnlijk eikelmuizen in Rijswijk zijn overgebleven.

Melden
Natuurlijk Delfland heeft de volkstuinverenigingen gevraagd om waarnemingen van de eikelmuis te melden: ‘Het zijn schuwe dieren. Je ziet ze niet makkelijk. Kijk in de avondschemering of een eekhoornachtig diertje in het struweel rondloopt. De eikelmuis komt niet alleen voor op de volkstuinen. Ook in het gebied er omheen, in het Wilhelminapark, Elsenburgerbos of de TNO-locatie kunnen ze voorkomen. Zoek de eikelmuis en meld de waarnemingen bij natuurdelfland@knnv.nl.’

Hierbij enkele nuttige links naar websites over deze Eikelmuis.
Ook leuk om te zien hoe je zelf een nestkastje kunt maken en deze op je tuin te hangen. Maar er zijn meer mogelijkheden o deze Eikelmuis een goed onderkomen te bieden.

https://www.natuurpunt.be/pagina/nestkasten-voor-eikelmuizen

https://document.environnement.brussels/opac_css/elecfile/RT_Gites_Lerot_DEF_NL.pdf

In deze brochure:
Handige tips om de
zeldzame Eikelmuis
te helpen

Dit vind je misschien ook leuk...