Vreemde eend

Wie afgelopen periode het parkeerterrein opreed, is het wellicht ook opgevallen. Tussen al het glimmende (en soms roestende) blik stond een prachtige oude Wegenwacht eend. Terwijl de dit jaar 75-jarige ANWB inmiddels naar volle tevredenheid aan het proefrijden is met waterstofauto’s zal voor menig oud Schoffel-lid bij het zien van deze prachtige gele oldtimer het hart sneller zijn gaan kloppen. De gele 2 CV was immers tot en met 1973 een begrip voor gestrande automobilisten.

Onze Citroën CV2 blijkt een replica te zijn en eigendom van een vriend van Schoffel-lid Fop. Omdat deze vriend De Schoffel vrij onregelmatig bezoekt, lukte het nog niet hem persoonlijk te spreken te krijgen. Maar gelukkig is daar Google. Daar staat ook te lezen dat de Wegenwachtbrigade tot het eind van de jaren vijftig exclusief gebruik gemaakt van motoren en scooters. Wegenwachters hadden echter behoefte aan meer ruimte voor het gereedschap en comfort tijdens de ritten en zo werd na uitvoerige tests de Citroën 2 CV het nieuwe gezicht van de ANWB Wegenwacht.

De “ANWB Besteleenden” kregen uit veiligheidsoverwegingen ook een zwaailicht èn een lichtbak. Opvallend waren ook de grote verwisselbare borden achterop de eenden die motorrijtuigbezitters attendeerden op actuele thema’s zoals “Glaasje op? Laat je rijden!”.

In 1973 nam de ANWB afscheid van Citroën en nam de Renault R4 het stokje over. Veel afgedankte ANWB besteleenden vielen hierna in handen van liefhebbers die de auto’s nog altijd waarderen om het gebruiksgemak, de betrouwbare 2-cilindertjes en vele andere unieke eigenschappen.

Het hele verhaal lees je hier

Dit vind je misschien ook leuk...