*Kavelflits april 2024

Tuinvereniging de Schoffel

Themanummer: HOUTSTOOK

In dit themanummer zullen we vooral aandacht besteden aan houtkachels en andere verbranding op de tuin. We weten dat het bestuur een houtstookprotocol voorbereid om daar met leden verder over te praten. Een mooie gelegenheid voor de redactie dit themanummer uit te brengen.

De redactie

Langzaam maar zeker heeft het voorjaar ons gevonden te hebben. Hoe mooi is het niet te zien dat diverse struiken blad krijgen en de voorjaarsbloemen de kou trotseren en hun kopjes laten zien.

Het uilennest op de verlaten tuinen is nog steeds bewoond, maar nu blijkt dat een ander stelletje toch ook onze huidige tuinen heeft gevonden. In een conifeer op tuinnummer 34 en 35 zitten de steenuilen stil te kijken naar alles wat beweegt.

We weten natuurlijk nog niet wat het komende jaar ons brengt aan veranderingen rondom ons complex. Regelmatig worden hopen aarde verplaatst aan onze zuidkant of wordt een sloot gedempt, een brug aangelegd en lopen er mensen te meten. De plannen zijn volgens het bestuur nog steeds niet in beton gegoten, maar het wordt wel steeds duidelijker dat er rondom hoger gebouwd wordt dan het zich in eerste instantie liet aanzien. Laten we bevechten dat groen en water voldoende aandacht krijgen in de plannen. Hans den Ouden geeft ons nog wat informatie over de procedure bij de Raad van State.

De watervogels krijgen in het te bebouwen gebied helaas niet de rust om hun eieren uit te broeden hoewel ze dapper rondstappen. Dat laatste geldt helaas niet meer voor de paarden van de boer. Langzaamaan verdwijnt het boerenbedrijf uit beeld en gaan we over naar bouwactiviteiten rondom.

Veel discussie geeft het NS-station, vooral de plaats waar deze moet komen. Ook voor ons Schoffelaars van belang, want aan onze kant komt de toegang naar de wijk Pasgeld West. Een metrosysteem van de trein betekent ook vaak een stoppende trein, veel verkeer van reizigers en mogelijk onrust. Het kan heel erg levendig worden, maar ook de rust rondom verstoren. Er zijn bijeenkomsten vanuit Pro Rail waar eenieder informatie krijgt en in kan spreken.

Onze buurvereniging Lommerijck in het Elsenburgerbos heeft helaas een flinke tegenslag nu blijkt dat de gronden toch voor een deel vervuild zijn. Op de uitlopers van de afvalberg zijn tuintjes gemaakt, maar niet eens zo diep onder sommige tuinen vond men (vervuild) afval. Hoe prachtig de natuur in het Elsenburgerbos zich ook heeft ontwikkeld, we moeten niet vergeten dat het geheel toch echt groeit op een vuilnisbelt.
De activiteitencommissie gaat dit jaar meer samenwerken met de groep mensen die op Lommerijck diverse dingen organiseert. Het is nooit verkeerd om meer met elkaar samen te werken als de gelegenheid zich voordoet.

HOOGBOUW RONDOM DE SCHOFFEL?

Tijdens de laatste ALV sprak onze voorzitter over de laatste “hobbels” betreffende De Schoffel en de nieuwbouwplannen van de Gemeente Rijswijk. De Hekgroep – die vooral bezig is met de parkeerplaats, sloten etc. rondom – had niets nieuws mede te delen.
Maar naar aanleiding van de vragen rond de procedure bij de Raad van State geeft Hans den Ouden nog enige nadere uitleg.

‘Verleden jaar hebben we gevierd dat De Schoffel 50 jaar bestond.
Tot 2007 was er niets aan de hand, maar toen kwam de Gemeente Rijswijk met de mededeling dat de Wet voorkeursrecht gemeente op ons gebied was gevestigd. Een nieuw bestemmingsplan werd gemaakt en De Schoffel moest weg voor woningbouw.

Hierna hebben we vele bezwaren ingediend en hebben we héél veel gemeenteraadsvergaderingen bezocht om onze stem te laten horen en om te protesteren. Zelfs een herzieningsverzoek betreffende de groencompensatie bij de Raad van State hielp niet.

Maar het kwam uiteindelijk toch nog goed omdat deze Groencompensatie, geregeld in het Bestemmingsplan Sion ’t Haantje, niet door het toenmalige Stadsgewest Haaglanden werd geaccepteerd.
De toenmalige Wethouder Ronald Van der Meij gooide het over een andere boeg en wilde met ons gaan onderhandelen om De Schoffel gedeeltelijk in te passen, met andere woorden we mochten in verkleinde vorm blijven.

Het resultaat van de onderhandelingen was dat in 2018 De Schoffel gedeeltelijk zou worden terug bestemd als Volkstuin. Dus we mochten blijven op onze plek. Wel moesten grond aan de gemeente verkopen.
We gingen qua oppervlakte terug van 4,2 naar 2,9 hectaren.

Het terug bestemmen – ook wel inpassen genoemd – liet lang op zich wachten.
Op 20 juli 2022 kwam het Voorontwerp Bestemmingsplan Pasgeld-West.
De Schoffel zou met dit bestemmingsplan worden ingepast als “Recreatie – Volkstuin”.

Maar bij bestudering van dit Bestemmingsplan bleek dat de gemeente waarschijnlijk vrij hoge gebouwen om De Schoffel wilde gaan bouwen.

Wij hebben toen als eigenaren van De Schoffel een Inspraakreactie ingediend om de gemeente te vragen om geen of weinig hoogbouw rondom te gaan bouwen.Begin 2023 kwam het Ontwerp Bestemmingsplan Pasgeld-West.
De regels van dit bestemmingsplan werden voor wat De Schoffel betreft een beetje gewijzigd.

Rondom De Schoffel geldt nu een “specifieke bouwaanduiding” namelijk:
1. maximaal 40% van het oppervlak mag worden bebouwd;
2. maximaal 20% van het oppervlak mag worden bebouwd met een bouwhoogte van meer dan 15 m.

Echter tijdens een informatieavond betreffende het Bestemmingsplan Pasgeld-West liet de gemeente ons een aantal tekeningen zien. Daarin waren een groot aantal gebouwen rondom De Schoffel ingetekend, sommigen misschien wel 9 etages hoog!

Op 11 april 2023 zond het bestuur in samenspraak met Evert Veldman en Hans den Ouden een Zienswijze op het Bestemmingsplan
Pasgeld-West naar de gemeente Rijswijk. Wij maakten bezwaar tegen hoogbouw rondom De Schoffel en vroegen om aanpassing van de bouwregels rondom De Schoffel. Ook vroegen wij om het geplande geluidsscherm langs de spoorlijn te verlengen langs het gehele Schoffelterrein. Daarnaast werd aandacht gevraagd voor het waterprobleem rondom en óp ons terrein.

Tot onze grote verbazing stelde de gemeenteraad het Bestemmingsplan Pasgeld-West op 21 september 2023 vast zonder onze zienswijze te behandelen.

Toen wij hierop bezwaar maakten gaf de gemeente (RijswijkBuiten) toe dat ze een fout hadden gemaakt met betrekking tot onze zienswijze en er vond op 30 oktober 2023 een overleg plaats met een vertegenwoordiging van ons bestuur en de directeur programmabureau RijswijkBuiten. Daarbij waren ook Evert Veldman en Hans den Ouden aanwezig.

Naar aanleiding van dit overigens prettige overleg besloten we in beroep te gaan bij de Raad van State. Ten eerste omdat onze zienswijze niet betrokken was tijdens de besluitvorming van de gemeenteraad op 21 september 2023.
Daarnaast zijn wij van mening dat de gemeente ons tijdens de onderhandelingen in 2018 altijd heeft voorgehouden dat er laagbouw rondom De Schoffel zou komen. Ze gaven ons indertijd een tekening waaruit opgemaakt zou kunnen worden dat er in de toekomst laagbouw rondom De Schoffel zou komen en geen hoogbouw.

De zittingsdatum van de Raad van State is nu nog niet bekend’.

VOGELS TELLEN OP DE SCHOFFEL

In het verenigingsblad De Wulp van de Haagse Vogelbescherming (HVB) stond een oproep om op volkstuinen vogels te geen tellen. Het idee is dat volkstuinen prima plaatsen zijn waar vogels graag verblijven en een telling zou helpend zijn om te weten of wij als tuinders een meerwaarde hebben voor de natuur.

Tom Loorij: ‘Volkstuincomplexen zijn vaak verrassend rijk aan vogels. Dat komt omdat het oases van rust zijn, waar maar weinig mensen komen. Tuinbezitters hebben oog voor de natuur. De grote verscheidenheid aan bloemen en planten trekt insecten aan waar op hun beurt weer vogels op af komen. Hagen, struiken, lage én hoge bomen geven tal van nestmogelijkheden. Over de tuinen verspreid hangen diverse nestkastjes.
Kortom, volkstuincomplexen zijn een eldorado voor vogels.’

De vraag aan ons is of er twee of drie leden regelmatig even in het voorjaar (broedseizoen) de ogen en oren open willen houden en vroeg in de ochtend al wandelend over het complex een telling willen doen. Hans den Ouden wil dit dan wel doorgeven aan de Vogelbescherming. 

Doe je mee? Mail Hans: hans.den.ouden@ziggo.nl

 

Goud spreekt tot de verbeelding
Het heeft een magische aantrekkingskracht en wekt hebzucht op.
Wie goud bezit straalt macht en rijkdom uit.
Kledingstof met gouddraad doorweven geeft status, iets koninklijks.
In China mocht vroeger alleen de keizer goud gebruiken.
Die tijd is gelukkig voorbij.

Goud wordt toegekend aan iemand die het beste is, die eruit springt en beter is dan alle anderen.
Met goud kan ook rijkdom worden voorgewend. Een ijzeren hek ziet er door het te vergulden met goud, voornaam uit.
Ook al stelt het in de meeste gevallen helemaal niets voor en mogen we gerust spreken van klatergoud.

Aan de randen van de dag krijgt licht vaak korte tijd een goudkleur en wordt er een warme gloed over onze tuinen gelegd.
Dat gouden moment roepen we op door het planten van goudkleurige bloemen of bladeren.
Hoewel de criticus dan spreekt over geel in plaats van goud.

De kleur geel is er niet alleen in de schakering goud, maar in diverse schakeringen van groengeel tot oranjegeel. In onze tuinen passen we diverse schakeringen toe en combineren we oneindig veel kleur.

Weet echter dat je met geel in je tuin altijd goud in handen hebt.

GELD VOOR BEREIKBAARHEID

Rijswijk krijgt geld van het rijk om de bereikbaarheid te verbeteren. Dat betekent dat er geïnvesteerd wordt in fietspaden, openbaar vervoer (waaronder de trein) en wegen.

Citysprinter RijswijkBuiten


De plannen om RijswijkBuiten te ontsluiten door de aanleg van een extra station met een snelle spoorverbinding is al in een ver stadium van ontwikkeling. ‘Met de aanleg van een halteplaats krijgen de inwoners van RijswijkBuiten veel beter toegang tot openbaar vervoer’, aldus wethouder Van de Laar.                                                                  De gemeente wil graag dat we mee denken over de toekomstplannen van de spoorlijn en het station RijswijkBuiten. ProRail onderzoekt hoe zij stap voor stap meer treinen kunnen laten rijden op deze spoorlijn.

Op donderdag 4 april 2024 organiseert ProRail een tweede ‘meedenksessie’.Tijdens de bijeenkomst laat ProRail zien welke ideeën er zijn opgehaald in de eerdere bijeenkomst, wat ze hier tot nu toe mee heeft gedaan en hoe ze nu verder willen gaan. ProRail hoort graag onze aandachtspunten bij de uitwerking van de ideeën.
Kom langs tijdens de meedenksessie op 4 april in het Huis van de Stad. De bijeenkomst vangt aan om 19.00 uur en duurt tot 21.00 uur. Het adres is: Generaal Spoorlaan 2.

WERKBEURTEN

De groep die de werkbeurten begeleid wil nog even laten weten dat er voor een andere opzet is gekozen. In de ledenvergadering is daar al iets over gezegd. De idee is met meer mensen tegelijk, minder vaak een werkbeurt te plannen. In de praktijk zijn er altijd 6 tuineigenaren aanwezig en zullen twee begeleiders de taken verdelen en begeleiden.
Het kwam namelijk nogal eens voor dat er té weinig mensen aanwezig waren en de taken niet uitgevoerd konden worden. 

Hoofdtaak blijft het groen op het complex en het onderhoud van het verenigingsgebouw.
Helaas moeten ook vaak dingen opgeruimd worden die mede-eigenaren niet – of slordig – uitvoeren. Zoals de compostbakken waar sommigen aan komen lopen, hun afval aan het begin neersmijten en fluitend terug gaan naar de eigen tuin. Hoe vaak moet nog gezegd worden dat men via de zijpaden naar boven moet lopen en het tuinafval zo ver mogelijk in de bakken moet dumpen.
Werkbeurten mogen nooit gebruikt worden om de luiheid van anderen op te lossen!

We kijken uit naar grote opkomst, de coördinatoren: Renate, Diana, Piet, Harald en Theo

GROENMARKT OP DE SCHOFFEL

Zaterdag 4 mei

bent u tussen 10.00 uur en 15.00 uur van harte welkom op onze kleine groene markt. De locatie is: 

Recreatietuinen De Schoffel, Lange Kleiweg 120.

We zorgen weer dat er diverse plantjes (van St. Joris uit Delft) te koop zijn. Ook zullen we imker Gerda van Gelderen weer vragen met haar natuurproducten (honing, jam etc.) een kraampje te bemensen.

Heeft u stekjes? Planten die over zijn? Gereedschap etc. dat nog prima in orde is en naar iemand anders mag; zorg dat het die dag om 10 uur bij ons verenigingsgebouw staat.

Wij zorgen voor vers brood, soep en andere lekkernijen en indien mogelijk gaan we weer insectenhotels en/of vogelhuisjes timmeren. 

Hoewel er niet heel veel kinderen op de tuinen zijn gaan we zorgen dat kinderen die dag vogelhuisjes en insectenhotelletjes kunnen beschilderen of beplakken. Voor vragen, bel Theo (06-13452105).

Thema KACHELS EN OPEN VUREN

We zijn als redactie benaderd door tuinleden die ons vroegen eens een thema aan de orde te stellen over houtkachels en vuurkorven op De Schoffel. In het verleden hebben we daar al vaker over geschreven, maar het blijft schijnbaar een thema waar mensen mee bezig zijn.
We willen een thema als dit niet behandelen met een opgeheven en bestraffend vingertje en vroegen enkele Schoffelaars te vertellen over hoe ze de kachels en vuren beleven.

De voorstanders zijn zeer gehecht aan hun kachels of vuurtjes. Het hoort voor hen bij het genieten van het buitenleven en staat synoniem voor gezelligheid. Iemand gaf aan dat de gezelligheid rond een kachel in de winter en een brandkorf in de zomeravond nostalgische gevoelens opriep. ‘Op die momenten voel ik me weer kind en kan ik me heerlijk ontspannen. Het roept herinneringen aan vroeger op bij de scouting en stiekeme vuurtjes maken op het strand.’
Het is ook niet zo dat tuinders met kachels bij aanschaf over één nacht ijs gaan, vaak hebben ze zich goed laten voorlichten en bewust een pellet- of houtkachel aangeschaft die niet al te veel fijnstof uitstoot. Vaak werd bij die bewuste koop ook het voordeel van subsidie vanuit de overheid meegenomen. Daarin zag men het bewijs dat er heel bewust voor veiligheid werd gekozen. Logisch dus dat ze van de hout- of pellet-kachel, waar ze een aardige duit voor hebben neergeteld, volop gebruik van willen maken.

De fervente tegenstanders zijn veelal de leden met een wat kwetsbaardere gezondheid. Met tranende ogen, barstende hoofdpijn en naar adem happend verlaten ze verdrietig de tuin als de genieters de kachels flink opporren. ‘Dankzij mijn astma kan ik deze belasting van mijn luchtwegen niet aan’, zegt een tuinster tegen ons, ‘ik gun de buren best hun plezier, maar ik word doodziek als ik blijf. Ze proberen echt wel rekening met me te houden, maar waar zij niets aan kunnen doen is dat ik ook bij goede omstandigheden voor verbranding doodziek wordt. Mijn ogen gaan branden en ik krijg een knallende hoofdpijn.’
Een ander heeft overgevoelige luchtwegen en komt met eenzelfde verhaal. ‘Als ik mijn buurman vraag niet te stoken dan komt hij telkens met het verhaal dat ik alleen bij het aansteken last van zijn rook zal hebben. Was dat maar zo! Ik word echt doodsbenauwd en kan nog dagen last houden als ik niet direct naar huis ga’, zegt hij.

Wat zijn nu eigenlijk de gevaren voor de gezondheid? Wat kun je allemaal doen om de overlast voor anderen zoveel mogelijk te beperken? Wat voor alternatieven zijn er?

Gezondheidsgevaren.
De luchtvervuiling door houtstook ontstaat vooral door de hoge concentratie fijnstof die via houtrook de lucht in gaat. Het fijnere fijnstof dringt diep door in je longen. Zelfs een moderne EcoDesign houtkachel stoot daarvan evenveel uit als 750 draaiende moderne vrachtwagens. Fijnstof bestaat uit onzichtbare superkleine deeltjes. Zij kunnen lang in de lucht blijven zweven en door ons ingeademd worden. Hoe kleiner de deeltjes, hoe dieper ze het lichaam kunnen binnendringen en hoe schadelijker ze zijn. Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie soorten fijnstof:
• Grof fijnstof (PM 2,5 – 10) dat neerslaat in de bovenste luchtwegen, zoals je luchtpijp
• Fijn fijnstof (PM 0,1 – 2,5) dat voor 20 procent achterblijft in de longblaasjes
• Ultrafijn fijnstof (PM 0,1) dat voor 100 procent de longblaasjes bereikt en ook in het bloed en daarmee weer in andere organen terecht komt
Langdurige of frequente blootstelling aan PM 2,5 vergroot de kans op allerlei ziekten zoals longaandoeningen, hart- en vaatziekten, kanker en dementie en het beschadigt de ontwikkeling van (ongeboren) kinderen. Bij mensen met een kwetsbare gezondheid kan ook een kortdurende belasting al leiden tot bloeddrukverhoging, hartritmestoornis, bloedstolsel, benauwdheid of infectie met sterfte tot gevolg. Er schijnen 3000 vroegtijdige sterfgevallen per jaar toe te schrijven zijn aan stoken in houtkachels.
Mensen met gevoelige luchtwegen ervaren al na korte blootstelling de eerste nadelige effecten: geïrriteerde neus, ogen, keel of luchtwegen. Maar op de lange duur worden meer oorontstekingen, luchtweginfecties, astma, COPD (longfalen) en longkanker gezien. Dat geldt ook voor te hoge bloeddrukwaarden, hartritmestoornissen, hartfalen, nierfalen, hart- en herseninfarcten. Later is vastgesteld dat ook obesitas, diabetes 2, leverontstekingen, reuma en botontkalking toenemen, evenals maag- en blaaskanker. En op het gebied van het zenuwstelsel, wordt bijvoorbeeld meer cognitieve achteruitgang, meer dementie en de ziekte van Parkinson vastgesteld. Ook op psychisch gebied worden aanwijzingen gezien voor het meer optreden van depressies en schizofrenie..

Verschillen tussen kachels.
Ook optimaal gestookte EcoDesign pellet- en houtkachels blijken evengoed heel schadelijk te zijn. EcoDesign kachels produceren weliswaar minder PM 2,5 fijnstof dan oude kachels maar tot 465 tot 550 keer meer dan een gasgestookte CV. EcoDesign kachels produceren heel veel ultrafijnstof en meer dan oude houtkachels. Ultrafijnstof is nog schadelijker voor de gezondheid dan PM 2,5. EcoDesign houtkachels produceren weliswaar minder PM 2,5, maar veel polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK). Zij stoten zelfs meer PAK uit dan oude houtkachels en ook droger hout geeft meer PAK.
Pelletkachels hebben een hoger risico op brand en op hoge koolmonoxide concentraties die vrijkomen uit de opgeslagen pellets. De brandweer adviseert daarom gecertificeerde pellets, goede ventilatie van de opslag en het ophangen van koolmonoxidemelders.
Kachelfilters zorgen wel voor een afname van het PM 2,5 fijnstof, maar filteren niet het meest schadelijke ultrafijnstof.
Op hout gestookte vuurkorven, terrashaarden en hot tubs zorgen voor veel fijnstof op laag leefniveau op momenten dat veel mensen buiten zijn en vanwege de warmte in huis willen ventileren. Ook de houtskool voor de BBQ zorgt voor veel ongezonde fijnstof.
De luchtvervuiling in het huis van degene die stookt neemt tussen de 3 en 10 keer toe. De uitstoot van houtkachels naar de buitenlucht dringt via ventilatieroosters, kieren en spleten de huizen binnen. In de woning van stokers meten wetenschappers na het aansteken van de houtkachel een drievoudige stijging van PM 2,5 tot een tienvoudige stijging van ultrafijnstof en 3 tot 5 keer meer PAK. Wie meer weel lezen over dit onderwerp, https://houtrookvrij.nl.

Verantwoord stoken.
Verantwoord stoken begint bij het aansteken van de houtkachel. Door de Zwitserse aansteekmethode toe te passen, steek je de kachel op een eenvoudige en schone manier aan. Daarbij steek je het vuur van bovenaf aan in plaats van vanaf onderaf. Zo kan het hout eronder langzaam opwarmen en transformeren naar houtgas.
Het is belangrijk om altijd schoon en droog hout te stoken. Zeer geschikte houtsoorten om te stoken in een houtkachel zijn het hout van de berk, es, eik, els en het hout van fruitbomen. Gebruik geen hout van de wilg, kastanje, populier, linde, esdoorn of naaldboom. Het is uit den boze om te stoken met behandeld, geverfd of verlijmd hout. En natuurlijk moet het hout geen spijkers, verf, plastic of andere onnatuurlijke elementen bevatten.
Het is van belang om droog en schoon hout te stoken in de houtkachel. Nat hout is een vijand van het vuur en je kachel. Het vochtpercentage mag niet hoger zijn dan 15%. Dit kan eenvoudig gemeten worden met een houtvochtmeter. Die is verkrijgbaar vanaf circa 15 euro. Als er witte rook uit de schoorsteen komt, dan is dat een goed teken. Grijze of zwarte rookpluimen zijn een slecht teken. Dan worden niet alle houtgassen verbrand en moet de temperatuur in de kachel omhoog.
De meeste houtsoorten hebben ongeveer twee jaar tijd nodig om goed te drogen. Hout droogt trouwens door de wind en niet door de zon. Hout droogt in de winter sneller dan in de zomer. Hout droogt sneller als het gekloofd is. Een mooi formaat is pols- of vuistdik.
Een houtrookfilter verlaagt de reactietemperatuur waarbij houtgassen kunnen verbranden. In zo’n filter krijgen deeltjes een tweede kans om alsnog te verbranden. Maar zonder verantwoord stookgedrag helpt een houtrookfilter niet.
Bij windstil of mistig weer is het zeer onverstandig om te stoken, want dan kan de rook niet verwaaien en blijft de geur hangen. Raadpleeg de stookalert van RIVM of het verantwoord is om te stoken of niet: www.rivm.nl/houtrook/stookalert.

Via de website www.verantwoordstoken.nl is een gratis cursus over verantwoord stoken te volgen. Een goede aanrader voor iedereen die hout wil stoken.

Als je last hebt.
• Willen we je aanraden dit aan te kaarten bij de Geschillencommissie. Kun je in laatste instantie altijd nog een klacht indienen bij de gemeente, GGD of de stookwijze, maar dit is niet de nette manier
• Kun je de luchtroosters en kieren afplakken om de ventilatie uit te stellen totdat de lucht weer schoon is.
• Het landelijk netwerk van de RIVM raadplegen over de luchtkwaliteit: www.luchtmeetnet.nl.
• Het stookalert raadplegen: www.rivm.nl/houtrook/stookalert
• Zelf de luchtkwaliteit meten met een sensor.
• Een HEPA-filter aanschaffen (filtert een groot deel van het fijnstof, maar niet het ultrafijnstof)
• Fijnstofmaskers aanschaffen voor het geval je overvallen wordt (niet dat we het normaal vinden dat dit nodig is, maar wel handig als je benauwd bent)

Als je een stoker bent:
• Pas de Zwitserse methode toe (zie verderop)
• Koop een houtvochtmeter
• Gebruik de juiste houtsoort
• Kijk op stookalert of het verstandig is om nu te stoken
• Koop een petroleumkachel of een ander alternatief om het grootste deel van de tijd je huisje te verwarmen en gebruik de hout- of pelletkachel incidenteel
• Schaf een houtrookfilter aan
• Doe de gratis cursus verantwoord stoken en behaal je certificaat
• Zorg dat je houtkachel voldoet aan het Europese Ecodesign Keurmerk van 2022
• Laat je houtkachel installeren door een gecertificeerd specialist
• Laat je schoorsteen eens per jaar vegen

Als je een bestuurslid bent
• Vraag je af of er geen regels moeten komen rondom het stoken van hout.

Beschouwende woorden
Het is op z’n minst verwarrend als je de site van houtrookvrij en die van verantwoord stoken beiden hebt gelezen. Er- is-geen-redden-aan versus doe-het-verantwoord-zodat-er-niks-aan-de-hand-is. Kunnen we de schade redelijk beperken of zijn we vervuilers pur sang?
Een dilemma rond het thema vrijheid. De vrijheid om lekker je ding te doen. Om geïnformeerd en wel je eigen keuzes en beslissingen te mogen maken. De vrijheid om te mogen genieten van een knapperend vuurtje, de stem van een Sirene en het zachte gitaarspel op de achtergrond. Je even te wanen in een totaal andere wereld en één te zijn met de natuur. Hoe deden ze dat ook alweer in de préhistorie? Een vuurtje stoken om warm te blijven en je eten te bereiden, toch! Moeten wij niet als mensen veel dichterbij de natuur blijven?
Maar de vrijheid voor de één, blijkt een immense beperking in vrijheid voor de ander: de mensen met een zwakke gezondheid en de mensen die schrikken van de informatie over gezondheidsrisico’s genoemd door houtrookvrij. Degenen die happend naar adem, huilend van de tuin vertrekken als de houtkachels aan gaan, zijn ook onze broeders en zusters. We zijn een vereniging en moeten er met elkaar zien uit te komen.
De redactie van de Kavelflits is er niet op uit om een standpunt in te nemen, maar wil wel dat leden goed geïnformeerd zijn. De redactie is weliswaar geschrokken van de gezondheidsgevaren, maar heeft ook begrip voor de genieters.
De geschillencommissie kan zich natuurlijk over dit onderwerp buigen en een advies gaan uitbrengen aan het bestuur. Voorwaarde daarvoor is dat de personen die zich over het fijnstof inademen zorgen maken, zich wel durven uitspreken richting Geschillencommissie.

Wat is de Zwitserse stookmethode?
De Zwitserse stookmethode, ook wel Zwitsers stoken genoemd, is een methode waarbij de het hout ‘omgekeerd’ wordt gestookt. De meeste mensen steken de houtblokken van onderen aan waarbij een kampvuur piramide wordt gecreëerd. Bij Zwitsers stoken is dat precies andersom. De blokken worden kruislings neergelegd, en daar legt u aanmaakblokjes op.

Waarom Zwitsers stoken?
Door de blokken vanaf boven aan te steken komt er minder rook vrij. Op deze manier vindt vanaf het begin een bijna volledige verbranding plaats. Als u stookt met de Zwitserse stookmethode ervaren uw buren minder overlast.

Stap 1, materiaal verzamelen
Verzamel houtblokken en zorg dat deze niet dikker zijn dan polsdikte. Stook met het goede soort hout. Geverfd of geïmpregneerd hout is schadelijk voor de gezondheid. Meet het vochtpercentage met een vochtmeter. Dit mag niet meer dan 20% zijn. Verzamel ook wat aanmaakblokjes en een aansteker of lucifers. Als u alle materialen verzameld heeft kunt u beginnen met Zwitsers stoken.

Stap 2, hout stapelen
De houtblokken legt u kruislings op elkaar. De dikke blokken onderaan en de dunste blokken bovenaan. Top dit af met wat aanmaakhout. Leg de blokken met het schors naar beneden om nog meer rookontwikkeling te beperken.

Stap 3, houtkachel aansteken
Leg de aanmaakblokjes bovenop het hout en steek de houtkachel bovenaan aan. Doordat het rookkanaal eerst moet opwarmen kan de trek minder goed zijn, laat daarom de deur van de kachel een paar minuten op een kier staan, en sluit deze als de blokken goed vlam vatten.

Stap 4, luchttoevoer
Bij het aansteken van de kachel met de Zwitserse stookmethode zet u de luchttoevoer helemaal open. Zet de luchttoevoer op ongeveer 75% als de kachel op temperatuur is en de blokken goed vlam vatten.

Stap 5, bijvullen
Als het aanmaakhout is verbrand tot een gloeiende hoop, is het tijd om het haardhout toe te voegen. Open de deur een klein stukje, maar doe dit niet te gehaast. Hierdoor blijft de luchtdruk in de haard gelijk aan de luchtdruk in de woonkamer. Op deze manier komt er geen rook naar buiten. Leg nu twee of drie haardblokken (circa 1 kilo hout) op het gloeiende as en sluit de deur weer. Laat de luchttoevoer op maximaal staan totdat het hout zwart wordt en vlam heeft gevat. Dit zal zo’n 3 tot 5 minuten duren. Daarna kunt u zelf de luchttoevoer verminderen.

Stap 6, doven
Als u de kachel dooft, zet u de luchttoevoer helemaal open. Dit voorkomt onnodige aanslag in uw kachel. Als de kachel is afgekoeld, sluit u de luchttoevoer volledig. Laat altijd een laagje as van 2 à 3 cm in de houtkachel liggen. Dit zorgt voor een betere isolatie en resulteert in een schonere en betere verbranding.

De Voordelen van de Zwitserse stookmethode zijn:
• Minder rookgassen
• Minder overlast
• Het rookkanaal is sneller op temperatuur
• Bevordert de trek in uw rookkanaal
• Meer rendement door efficiëntere verbranding
• Minder roetaanslag

• BRON: www.haardenexpert.nl

Dit vind je misschien ook leuk...