Wifi op de Schoffel

Op de Schoffel hebben we beschikking over internet middels een Wifi verbinding. Er zijn veel vragen over hoe dit is ingericht en de mogelijkheden voor het gebruik. Hierbij een uitleg over Wifi op de Schoffel.

Wifi en internet gebruik op De Schoffel

Vanaf 2012 heeft De Schoffel de mogelijkheid internet in de vorm van een wifi verbinding te gebruiken.

De verbinding is opgebouwd uit een ADSL aansluiting welke in het verleden door een lid voor telefonie is aangeschaft. De vereniging heeft deze telefoonlijn overgenomen.

Een ADSL verbinding welke je moet vergelijken met een aansluiting thuis zoals wij deze allemaal gebruiken of gebruikte. Simpele standaard verbinding voor thuisgebruik. Veel mensen gebruiken nu kabel of glasvezel voor hun internetverbinding.

In 2012 heeft de vereniging deze verbinding kunnen delen door op het complex diverse antennes te zetten en deze aan te sturen middels een modem aangesloten op de ADSL lijn.

Alles gekoppeld aan apparatuur in een kleine kast midden op het complex. In de jaren zijn er meer leden gebruik gaan maken van dit wifinetwerk waardoor er ook een zwaardere belasting ontstond op het netwerk. Wat voor een verbinding hebben we dan? Het betreft een ADSL van XS4ALL/KPN waarbij we de verbinding over deze lijn maximaal hebben benut. Je moet weten dat we over deze verbinding een downloadsnelheid hebben van maximaal 50mb/sec en een uploadsnelheid van 15mb/sec.

In 2019 hebben we een upgrade gedaan van de hardware.
De oude apparaten raakte snel oververhit en zeker in de warme dagen kon deze snel vastlopen. Gevolg was dat er veel storing ontstond en ook veel uitval. De kast waar de apparatuur in is gehuisvest is aangepast, verplaatst en aanzienlijk vergroot. Diverse hardware is vervangen en ingericht op het gebruik van meerdere aansluitingen dus leden. Gaandeweg de tijd is er slijtage ontstaan aan het kabelnetwerk en de antennes. Een antenne is te vervangen maar het kabelnetwerk loopt volledig onder het Clematispad weggewerkt. Door de leeftijd van de apparatuur, het knagen van de konijnen aan de bekabeling en de vele keren wateroverlast is het kabelnetwerk in 2022 ook op het Clematispad vervangen. De centrale kast is vergroot en op een stevige goed bereikbare plek geplaatst. Exact op de plek waar de ADSL verbinding boven de grond komt. Om echt alles uit het wifi netwerk te kunnen halen hebben we in augustus en september van dit jaar de antenne plekken en palen aangepast voor een betere dekking. Het complex heeft tenslotte een verandering van omvang ondergaan. Nu hebben de 8 antennes een betere connectie met elkaar. Zie het kaartje met het bereikbare gebied.

Er zijn verschillende antennes door de loop van de jaren verouderd, uitgevallen en niet meer in functie. Zo oud dat deze niet meer passen in het huidige wifi-normen en mogelijkheden. Deze 8 antennes zijn in augustus en september allemaal vervangen voor nieuwe modellen met nieuwe bekabeling en aansluiting. Misschien is het jullie wel opgevallen dat deze nu in de late avond en nacht zichtbaar zijn middels een blauw ledlampje. Wat nieuw is, is dat we ook een antenne op het verenigingsgebouw hebben geplaatst. Wanneer je om welke reden dan ook iets moet doen op deze locatie dan is er ook een goed wifi-signaal.

Beheer netwerk.
Om het wifinetwerk in stand te houden en aanpassingen uit te voeren is er een klein team van 4 personen actief waarvan 3 leden van de Schoffel en een it-specialist extern. Op de achtergrond is deze specialist van het it-bedrijf bereikbaar voor o.a. back-up’s en het inleren van de apparatuur. Samen met deze specialist worden ook de upgrades uitgevoerd.

Er worden twee software programma’s gebruikt door twee leden van het bestuur van de Schoffel en de it-specialist. Op deze manier kunnen storingen of instellingen op afstand worden geregeld en gemonitord. Deze programma’s geven o.a. inzicht in de werking van de antennes, hardware, de internetverbinding en de belastbaarheid. Ook is er zo toegang en aansturing mogelijk van het modem van XS4ALL.

In deze afbeelding is te zien hoe de netwerkverbindingen zijn opgebouwd en verdeeld over de antennes. Opvallend is dat er veel connecties zijn op 1 antenne. Later zal ik uitleggen hoe dit te voorkomen. De hoeveelheid verbindingen geeft meteen aan hoe groot de belasting is van het netwerk dat allemaal door die ene kleine ADSL-lijn komt.

Kort uitgelegd is de verbinding die we met ons allen delen niet meer als jou verbinding thuis.

Wanneer je visite krijgt kan iemand op jou wifi thuis inloggen. Zo is het op de Schoffel ook. We hebben een thuisaansluiting en iedereen is op visite op deze ene aansluiting.

Wanneer we op een mooie dag dat er veel mensen op de tuin zijn en allemaal op dit lijntje gaan zitten, kan het zijn dat de verbinding zwakker of slecht is. In sommige gevallen is er ook geen verbinding meer mogelijk. Duidelijk is dat het om een simpele ADSL telefoonlijn gaat waar in het slechtste geval tussen de 80 en 90 apparaten op staan aangesloten. Dit varieert van een simpele verbinding op een smartphone voor het versturen van een Whatsappje tot het kijken op een smart-tv of het gebruiken van programma’s op de laptop. Gevolg is dat de verdeling niet helemaal gelijk verloopt. Simpel voorbeeld is het water geven van de planten op je tuin op een drukke warme zomerdag. Als heel veel mensen tegelijkertijd water gebruiken merk je dat de druk verminderd, het straaltje is minder sterk. Dit effect hebben wij ook op het wifinetwerk. Hou rekening met elkaar en zorg voor een minimale belasting van het netwerk.

Hoe veilig is het netwerk.
Wanneer je verbinding maakt met de wifi op de schoffel is het te vergelijken met je wifi thuis.
Je maakt verbinding met het internet via de provider XS4ALL welke van KPN is.
Wij gebruiken ook nog eens een extra firewall (USG) welke als hardware onderdeel is geplaatst in de centrale kast. Hierdoor zijn we extra beveiligd. Het is een open wifinetwerk, wel met een toegangspas maar nog steeds open. Zie het als het verbinding maken van wifi bij IKEA of de Mac.
Het is dus de keuze aan een ieder om gebruik te maken van een open netwerk. Wil je dit niet? Vindt je dit onveilig of heb je er geen vertrouwen in? Gebruik dan internet op je 4G of 5G. Snelheid is dan ook gewaarborgd.

Stabiele verbinding.
We komen allemaal aan via de parkeerplaats en lopen dan naar onze tuin. Heb je een telefoon in je zak? dan zal deze meteen verbinding maken met de eerste antenne die je tegenkomt. Dat is de AP4 of de EX4. Je loopt door naar je tuin maar de telefoon blijft meestal gekoppeld aan de eerste zichtbare antenne. Dit signaal kan door de grotere afstand zwak zijn. Hoe los je dit op? Ze de wifi op je telefoon even aan en uit. De telefoon zal daarna de meest dichtstbijzijnde antenne vinden en zich daaraan koppel. Houdt rekening met elkaar wat betreft het dataverbruik. Hierdoor zullen de verbindingen ook stabieler zijn.