Opletten voor de processierups

Het kan je onmogelijk ontgaan zijn: de invasie van de eikenprocessierups. Zo ongeveer heel Nederland is op dit moment in de ban van het harige beestje. En da’s niet zo gek, gezien de rups dit jaar maar liefst drie keer zo veel voorkomt als normaal. Hij is overal en dat is goed te merken, want het regent inmiddels klachten. Zo kan de processierups voor vervelende huidirritaties zorgen, maar gelukkig zijn die makkelijk te verhelpen. Dit is wat je moet weten.

Wat is de processierups?

De eikenprocessierups is de rups van de eikenprocessievlinder (een nachtvlinder) en komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa. Sinds een aantal jaren komt het insect ook in Nederland voor. De rups is herkenbaar door zijn lange, witte en zelfs gevaarlijke ‘brandharen’, die heel vervelend kunnen zijn voor mensen en dieren.

Als de processierups zich bedreigd voelt, stoot hij zijn brandharen af. Die haren kunnen makkelijk met de wind worden meegevoerd en zo op de huid terechtkomen, en de ogen en luchtwegen binnendringen. Op de haren zitten bepaalde stofjes die een aantal nare (en soms pijnlijke) klachten kunnen veroorzaken, waaronder huiduitslag (rode bultjes), zwellingen, rode ogen en jeuk.

Waar vind je de processierups?

Sinds eind vorige eeuw wordt de eikenprocessierups steeds vaker in Nederland gespot. Zo ook deze zomer. De rups is met name te vinden in eikenbomen, zowel midden in natuurgebieden als in steden en dorpen. Dat is meteen de reden waarom we er zoveel last van hebben. Je hoeft de rups namelijk niet ‘op te zoeken’ in de natuur; hij is overal.

Welke klachten kun je krijgen?

Zoals we al eerder noemden, kunnen de haartjes van de processierups voor vervelende klachten zorgen. Deze verschillen per persoon en hoeven lang niet allemaal voor te komen. Als de haartjes van de processierups op je lichaam zitten, kun je last krijgen van:

  • Jeuk
  • Huiduitslag: bultjes, blaasjes of een rode huid
  • Rode, gezwollen ogen
  • Kriebel in de keel
  • Moeite met slikken
  • Hoesten
  • Kortademigheid
  • Duizeligheid
  • Koorts
  • Overgeven

Wat kun je ertegen doen?

Gelukkig kun je zelf ook een hoop doen tegen je klachten. In de meeste gevallen verdwijnen de verschijnselen vanzelf (binnen twee weken), maar mocht je het niet kunnen uithouden (wat we begrijpen), dan hebben we een aantal tips voor je. Komen ze:

Gebruik plakband

Huh, plakband? Mocht je last hebben van huiduitslag en zitten je benen/armen/wat dan ook helemaal onder de rode bultjes, dan kan een rolletje plakband uitkomst bieden! Het ding is namelijk dat je de haartjes moet verwijderen van je huid. Pak een stukje plakband en plak die op, laten we zeggen, je arm. Als je het eraf haalt, komen de haartjes mee (let wel op dat je niet te hard trekt, is niet leuk voor je armharen). Ook zou een zwart huidmasker kunnen werken. Gezien dat een stuk pijnlijker klinkt en succes niet gegarandeerd is, zou ik het houden bij een rolletje plakband.

Aloe vera

Nadat je de haartjes hebt verwijderd, kun je het beste je huid verzorgen met een aloe vera gel. Aloe vera staat erom bekend de huid te kalmeren, koelen, hydrateren én verzorgen. Daarbij komt dat het goedje de (heftige) jeuk bestrijdt. Precies wat je nodig hebt, vooral als je geen seconde langer de jeuk kunt verdragen  Ook kunnen producten met menthol helpen.

Was je kleding

Als je eenmaal in aanraking bent gekomen met de eikenprocessierups is het belangrijk al je gedragen kleding sinds de besmetting te wassen. Doe dit bij voorkeur op zestig graden. Dan weet je honderd procent zeker dat de haartjes verdwijnen.

Vermijd contact

Omdat ze overal zijn en hun haartjes heel klein, kan contact vermijden met de processierups nogal een uitdaging zijn. Probeer zoveel mogelijk uit de buurt te blijven van nesten in eikenbomen (heel vaak zijn er al waarschuwingslinten aangebracht), en bedek je huid zoveel mogelijk als je naar buiten gaat. Ook is het verstandig ramen en deuren niet te lang open te laten (anders vliegen de haartjes naar binnen). Dat kan nogal lastig zijn in de zomermaanden, maar voorkomen blijft nog altijd beter dan genezen, toch?

 

Dit vind je misschien ook leuk...