KAVELFLITS - maart 2021

Weer een nieuw jaar en voor De Schoffel best een belangrijk jaar. Het is een jaar waarin we overgaan naar minder grondgebruik en we een definitieve hoeveelheid tuintjes krijgen. Ook een jaar waarin veel duidelijker moet worden hoe de toekomst rondom onze tuinvereniging eruit gaat zien. Wáár kunnen we straks parkeren? Hoe zit het met de bereikbaarheid tijdens de bouw rondom? Welke faciliteiten houden we en welke moeten we opgeven (compostbakken, verenigingsgebouw, vuilniscontainers etc.)?
Gelukkig is de sfeer goed en geven veel leden aan er zin in te hebben om onze groene oase in optimaal forma te blijven beheren. Voor leden die hun oude tuin moesten opgeven en op De Schoffel of elders een plekje hebben gevonden zal het best een jaar met veel emotionele gevoelens worden. Helemaal voor oud-leden die na dit jaar niet langer een tuin zullen hebben. We willen dit jaar in de KavelFlits aandacht besteden aan hen en aan mensen die opnieuw een plekje op een van de overblijvende tuinen vonden.
Een thema waar te weinig aandacht voor is, is de overlast die we ongewild elkaar aandoen. Soms door (klein-)kinderen en visite die erg veel geluid produceren, maar ook doordat we veel leden het gezellig vinden een houtkacheltje te stoken op kille middagen of avonden. Gezellig en sfeervol voor de één, maar een hel voor degene die kampt met astmatische bronchitus en dan moet vluchten om (letterlijk) lucht te krijgen.
Ook nu weer aandacht voor het vogelvriendelijk beplanten van uw tuin. In de vorige KavelFlits kondigden we al een workshop aan waarbij Pieter Aaldring als vogeldeskundige tips kan geven om uw tuin optimaal in te richten met vogelvriendelijke planten. Op verzoek kan hij heel specifiek meelopen in uw tuin en daar meedenken, maar hij kan ook een iets bredere bijeenkomst verzorgen om eens te horen welke simpele maatregelen we individueel of met z’n allen kunnen nemen.

De KavelFlits is geen onderdeel van de communicatielijn vanuit bestuur naar leden. Nu de ledenvergaderingen voor het tweede jaar op rij niet doorgaan blijkt dit een gemis. Weten wat er speelt, welke besluiten genomen worden, hoe de toekomst er (vanuit bestuurlijk opzicht) uit ziet en andere belangrijke zaken komen zo te weinig voor het voetlicht.
Het lijkt ons zinnig het besluit terug te draaien en alsnog bij nieuwsvoorziening juist wel de koppeling van ledenblad en beleidszaken te maken. Hiervoor zal een voorstel aan bestuur en leden gedaan worden. Daarbij dan ook de idee onze website te verbeteren. In deze KavelFlits daar een voorstel voor.
Artikelen zijn door Theo Bril geschreven tenzij anders vermeld.
De natuur prikkelt…
Ingestuurd door Beppy Roeters-Mulders
Buiten uitwaaien, frisse lucht, lekker bewegen en de gedachten verzetten in de natuur. Zeker in deze coronatijd is dat voor veel mensen heel belangrijk. Laten we er samen voor zorgen dat het mogelijk blijft:
Geef elkaar de ruimte.
Langzaam aan beginnen de dagen te lengen en de temperatuur zit voorzichtig in de lift. Kortom – er gloort lente aan de horizon.
Nu de planten weer beginnen te groeien, de vogels weer zingen en de natuur ontwaakt, neemt ook de drukte toe. Wij hebben dan de hulp van onze tuinvrienden nodig om onze Schoffel te beschermen.
Met het naderende voorjaar vragen wij om de toegangsregels te respecteren. Waarvoor dank.
Geniet van uw tuin.
U bent gezegend met uw tuin in deze coronatijd.
Houtstook: plezier voor de een, overlast voor de ander!
Steeds vaker zie je op De Schoffel een schoorsteen waaruit rook omhoog kringelt. Zeker tijdens kille avonden is het heerlijk om je kacheltje op te stoken en van de warmte, de geur en het lichtspel te genieten. Helaas is wat voor de een genot is voor een ander soms overlast of meer. Veel van de kachels worden gestookt met bomen die van ons eigen terrein komen en dat zijn gelukkig geen vervuilde stukken hout. Anders is het met resten hout die in open vuren verbrand worden en vaak resten van verf en andere giftige stoffen bevatten. Helaas wordt ook dat regelmatig gedaan.
Wat met het stoken van een houtkachel precies uitgestoten wordt blijkt lastig te meten, maar Pauline Nijenhuis die voorzitter is van de Stichting HoutrookVrij https://houtrookvrij.nl/ geeft aan dat een houtkachel in ieder geval roet, fijnstof, polycyclische aromatische koolwaterstoffen en benzo(a)pyreen (PAK’s) uitstoot. Dit zijn schadelijke stoffen die ontstaan als materiaal bij hoge temperaturen verbrand wordt; die stoffen kunnen kankerverwekkend zijn. Ook benzeen komt vrij en het is door onderzoek bewezen dat deze stof leukemie kan veroorzaken. Windstil en vochtig weer maakt dat de uitstoot niet de lucht in gaat, maar een soort deken over de buurt hangt. Roetfilters plaatsen of hogere schoorstenen lijken niet echt een oplossing. Wat wel helpend kan zijn volgens studies van TNO, is schoon en droog hout, maar vooral een Eco-design-kachel te gebruiken.
Riet Karremans is een tuinvrouw in hart en nieren en al heel veel jaren lid van De Schoffel. Echter door de toenemende hoeveelheid houtstook in diverse tuinen moet ze steeds vaker vluchten in haar huisje of zelfs op haar fiets stappen om naar huis te gaan. Zo benauwd krijgt zij het.
Riet: ‘Op dit moment ben ik weer aan een kuur met prednison bezig om de ontstekingen in mijn longen te bedwingen. Ik vind het zo lastig dat ik telkens weer uit moet leggen hoeveel last ik heb van de houtkachels en de open vuren op de tuin. Hoe vaak ik ook naar mensen toe loop om te vragen rekening met me te houden… het helpt niet. Ik twijfel nu zelfs of ik mijn tuin – waar ik met zoveel liefde naar toe ga – niet moet opgeven? Leden als Riet Karremans worden helaas niet gesteund door regelgeving van gemeenten of andere overheden en ook niet door reglementen of andere besluiten van de eigen vereniging.
In Nederland is er wel steeds meer aandacht voor het probleem en steeds luider klinkt het geluid om iets te doen aan deze vervuiling van de open- bare ruimte. Rijswijk is de op 2 na vervuilde gemeente van Nederland en het zou haar sieren als ze – ook – dit probleem aanpakken.
Advies om je tuin vogelvriendelijk te maken
In de vorige KavelFlits vertelde ik dat ik met Pieter Aaldring over ons park gewandeld heb om de omgeving via zijn ogen als stadsvogelaar/ vogelbeschermer te bekijken. Ik was benieuwd welke tips hij mij (maar vooral ook ons) kon geven. U kon al het een en ander lezen in de KavelFlits van november. Ik schreef toen ook dat Pieter heeft toegezegd in het voorjaar een aanbod te doen bestaande uit persoonlijk advies en/of een breder (workshopachtig) aanbod.
Van het persoonlijk aanbod hebben al enkele mensen gebruik gemaakt. Het is handig dat iemand meedenkt over jouw specifieke tuin en tips kan geven om net dat kleine beetje extra bij te dragen aan de natuur. Daarbij gaat het er niet om of je vooral een recreatieve tuin hebt, een hobbytuin, een natuurtuin of een moestuin. Vogels en insecten zijn vaak al heel erg blij met kleine toevoegingen waar zij gebruik van kunnen maken bij het broeden en het vinden van voedsel.
Op dit moment staan er 6 mensen op de lijst voor de workshop en je kunt je daar nog voor opgeven. We verwachten in april een middag te plannen. Schrijf een mailtje naar theo@lidolovink.nl als je gebruik wilt maken van dit aanbod. Er zijn geen kosten aan verbonden.
Toen de sneeuw het land bedekte en de sloten dichtgevroren waren, zocht een IJsvogel voedsel op De Schoffel. Daar waar de pompen aanstonden was het water nog open en zat deze prachtige vogel. Ik kreeg haar helaas niet goed op de foto en wilde haar ook niet verjagen. Dus dan maar even een foto van internet geleend. Maar bijzonder is het wel om deze vogel – die onder meer broedt in het Wilhelminapark – daar zo maar te zien.
Overigens; Wim Coene heeft prachtige foto’s gemaakt van een wit Schoffelterrein. Bekijk HIER de foto’s van Wim

Gedicht ingestuurd door:
Beppy Roeters-Mulders

Het verenigingsgebouw komt eraan …
Het lijkt er op dat de gemeente akkoord gaat met de bouw van ons verenigingsgebouw. Dus nog dit jaar gaan we bebouwing zien op kavel 81. Dat is maar goed ook, want in december zijn we ons oude gebouw en de toiletten kwijt. Dan is dat alles overgegaan naar de gemeente.
Bekijk de foto’s van het storten van het beton HIER
